Privacy Policy

HalalVerified.com respects the privacy of our visitors and members and we do not collect personally identifiable information about you, except when you specifically and knowingly provide it to us. This Personal Data Protection Notice is issued to all our valued merchants/prospects and agents, in pursuant to the requirements of the Personal Data Protection Act 2010. HalalVerified.com collects personal information to set up, manage merchant accounts and to handle orders of goods and services from HalalVerified's merchants.

(1) All personal information submitted and gathered in HalalVerified.com will not be sold, rented or made available to any third party or other organization at any time, under any circumstance without your permission.

(2) The information we collected about your company and business will only be used for the purpose of promoting your product or company within HalalVerified.com to our visitors. On the other hand, the personal information we collect about yourself will be used for verifying you as the authorized personnel for your company to register with HalalVerified.com.

You may need to provide HalalVerified with personal information such as:
1. Company name, person in charge name, phone numbers, mailing, billing, shipping and email addresses
2. Bank account information, date of birth, identification documents

(3) Source of personal information
HalalVerified collects your personal information directly from you or indirectly from your legal representatives, agents and/or employer when you, your legal representatives, agents and/or employers send us completed enquiry, application and/or registration forms via various means, including online and physical hardcopies at public venues, trade fairs or in any of our premises. Your personal information may also be collected from cookies through the use of our website.

(4) HalalVerified uses such information for:
(i) domain registration, account setup, enabling sales and other transactions, handling orders, providing receipts
(ii) providing customer service, providing dispute resolution, or related issues
(iii) marketing and surveys, sending service update notices
(iv) preventing violations of our legal agreements
(v) measuring, improving, and customizing our services
(vi) fulfilling other technical, logistical, financial, tax, legal, compliance, administrative, or back office functions

In the course of your dealings with us, as our valued merchants/prospects and agents, we will request that you provide data and information about your business and yourself (Personal Data) to enable us to enter into transaction with you or to deliver the necessary notices, services and/or products via various channels (e.g. emails, phone calls etc.).

(5) Right to access and correct personal information
You have the right to access and correct your personal information held by us (subject always to certain exemptions). We will make every endeavour to ensure your personal information is accurate and up to date therefore we ask that if there are changes to your information you should notify us directly. If you would like to access or correct your personal information, please query to the contact details in Item 7 below.

(6)Disclosure of personal information
6.1 Entities within HalalVerified
Your personal information provided to us is processed by entities (in or outside of Malaysia) within HalalVerified (including related companies, subsidiaries, holding companies, associated companies and outsourcing partners). HalalVerified will ensure that:
(i) access to your personal information is restricted to staff who are contractually required to process your personal information in accordance with their respective job requirements; and
(ii) only necessary information is released to the relevant employees.

6.2 Classes of third parties
Your personal information may be disclosed to relevant third parties (in or outside of Malaysia) as required under law, pursuant to relevant contractual relationship (for example, where we appoint third party service providers) or for the purposes stated in Section 2 above (or directly related to those purposes).

In the event of a potential, proposed or actual sale of business, disposal, acquisition, merger or re-organisation (“Transaction”), your personal information may be required to be disclosed or transferred to a third party as a result of the Transaction. You hereby acknowledge that such disclosure and transfer may occur and permit HalalVerified to release your personal information to the other party and its advisers/representatives.

(i) Customer or potential customer:
Your personal information may be disclosed to the following classes of third parties:

  • Third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as auditors, lawyers, company secretary, consultants, contractors, professional advisors, service providers, printing companies, contractors, conference/training/event organiser, other advisers, travel agencies and insurance companies);
  • Our business partners or affiliates who may jointly provide the service requested for (such as third party hotels or resorts or shopping mall tenants);
    • Utility companies;
    • Property management companies for management of property purchased;
  • Foreign embassies (including agencies appointed by foreign embassies to carry out their services) if HalalVerified assists you in your visa application as part of your requested travel services;
  • Law enforcement agencies, including the local police; and
  • Relevant governmental authorities statutory authorities, local council and industry regulators.

(ii) Vendor, supplier, tenant or service provider:
Your personal information may be disclosed to the following classes of third parties:
  • Third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as auditors, lawyers, company secretary, printing companies, contractors, conference/training/event organiser, other advisers, travel agencies and insurance companies);
  • Law enforcement agencies, including the local police; and
  • Law enforcement agencies, including the local police; and

(7) Limiting the processing of personal information, further enquiries and complaints
If:
(i) you would like to obtain further information on how to limit the processing of your personal information;
(ii) you have any further query; or
(iii) you would like to make a complaint in respect of your personal information,

You may contact:
Customer Care Line: +603 – 2171 1128 (Office Hours: Mon-Fri, 9am-6pm)
Mailing Address: Wisma UOA 2, Suite 10-10, No. 21, Jalan Pinang, 50450 Kuala Lumpur.
Email Address: cservice@halalverified.com

(8) Whether obligatory to provide personal data and consequences of not providing
Where indicated (e.g. on our website, registration/application forms), it is obligatory to provide your personal data to us to enable us to process your application for our services. Should you decline to provide such obligatory personal data, we may not be able to process your application or provide you with our services.

(9) Conflict
In the event of any conflict between this English language Personal Data Protection Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Personal Data Protection Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.



Dasar Privasi (Polisi Perlindungan Rahsia)

HalalVerified.com menghormati privasi pelawat dan ahli-ahli kami dan kami tidak mengumpul maklumat peribadi diri anda, kecuali apabila anda secara khusus dan dengan sengaja memberikan kepada kami. Notis Perlindungan Data Peribadi dikeluarkan kepada semua peniaga / prospek dan ejen yang dihargai, selaras dengan keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010. HalalVerified mengumpul maklumat peribadi untuk menubuhkan, mengurus akaun pedagang dan untuk mengendalikan pesanan barangan dan perkhidmatan dari pedagang HalalVerified

(1) Semua maklumat peribadi yang diserahkan dan disimpan di HalalVerified.com tidak akan dijual, disewa atau diberikan kepada mana-mana pihak ketiga atau organisasi lain pada bila-bila masa, di bawah apa-apa keadaan tanpa kebenaran anda.

(2) Maklumat yang kami kumpulkan mengenai syarikat dan perniagaan anda hanya akan digunakan untuk tujuan mempromosikan produk atau syarikat anda dalam HalalVerified.com untuk pelawat kami. Sebaliknya, maklumat peribadi yang kami kumpulkan mengenai diri anda akan digunakan untuk mengesahkan anda sebagai kakitangan yang dibenarkan untuk syarikat anda berdaftar dengan HalalVerified.com.

Anda mungkin perlu memberi HalalVerified dengan maklumat peribadi seperti:
1. Nama Syarikat, orang yang di pertanggungjawab, nombor telefon, alamat surat-menyurat, alamat bil, alamat penghantaran dan alamat e-mel
2. Maklumat akaun bank, tarikh lahir, dokumen pengenalan

(3) Sumber maklumat peribadi
HalalVerified mengumpul maklumat peribadi anda secara langsung daripada anda atau tidak langsung daripada wakil, agen dan / atau majikan semasa anda, wakil anda, agen dan / atau majikan yang membuat pertanyaan, permohonan dan / atau bahan sokongan melalui pelbagai cara, termasuk dalam talian dan salinan asal fizikal di tempat awam, pameran perdagangan atau di mana-mana premis kami. Maklumat peribadi anda juga boleh diambil dari cookies melalui penggunaan laman web kami.

(4) HalalVerified menggunakan maklumat tersebut untuk:
(i) pendaftaran domain, pembentukan akaun, membolehkan jualan dan transaksi lain, mengendalikan pesanan, menyediakan resit
(ii) menyediakan perkhidmatan pelanggan, memberi penyelesaian kepada pertikaian/percanggahan, atau isu-isu yang berkaitan
(iii) pemasaran dan kaji selidik, menghantar notis kemaskini perkhidmatan
(iv) mencegah pelanggaran perjanjian perundangan kami
(v) mengukur, memperbaiki, dan pengubahsuaian perkhidmatan kami
(vi) memenuhi lain teknikal, logistik, kewangan, cukai, undang-undang, pematuhan, pentadbiran, atau fungsi pejabat pentadbiran

Dalam urusan anda dengan kami, sebagai peniaga / prospek dan ejen yang dihargai, kami akan meminta anda menyalurkan data dan maklumat tentang perniagaan anda dan diri anda (Data Peribadi) untuk membolehkan pihak kami melakukan transaksi dengan anda atau untuk menyampaikan notis yang diperlukan, perkhidmatan dan / atau produk melalui pelbagai saluran (contohnya emel, panggilan telefon dan lain-lain).

(5) Hak untuk mencapai dan memperbetul maklumat peribadi
Anda mempunyai hak untuk mencapai dan membetulkan maklumat peribadi anda yang dalam simpanan kami (tertakluk kepada pengecualian tertentu). Kami akan terus berusaha bagi memastikan maklumat peribadi anda adalah tepat dan terkini oleh itu kami pinta jika sekiranya terdapat perubahan kepada maklumat anda, anda perlu memberitahu kami secara terus. Jika anda ingin mencapai atau membetulkan maklumat peribadi anda, sila rujuk kepada data borang capaian / pembetulan kami yang boleh diperolehi di sini. Borang atau pertanyaan yang lengkap boleh dihantar kepada kami seperti pada butiran di perkara 7 di bawah.

(6) Pendedahan maklumat peribadi
6.1 Entiti dalam HalalVerified
Maklumat peribadi anda yang diberikan kepada kami diproses oleh entiti (di dalam atau di luar Malaysia) dalam HalalVerified (termasuk syarikat-syarikat berkaitan, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat induk, syarikat-syarikat bersekutu dan rakan niaga). HalalVerified akan memastikan bahawa:
(I) akses kepada maklumat peribadi anda adalah terhad kepada kakitangan yang kontrak yang dibenarkan untuk memproses maklumat peribadi anda sesuai dengan keperluan pekerjaan masing-masing; dan
(Ii) hanya maklumat yang perlu sahaja didedahkan kepada pekerja berkenaan.

6.2 Kumpulan pihak ketiga
Maklumat peribadi anda boleh didedahkan kepada pihak ketiga yang berkenaan (di dalam atau di luar Malaysia) sebagaimana yang termaktub di bawah undang-undang, bersesuaian dengan terma kontrak yang berkaitan (contohnya, di mana kita melantik pembekal perkhidmatan pihak ketiga) atau bagi maksud yang dinyatakan dalam Seksyen 2 di atas (atau berkait secara langsung untuk tujuan tersebut).
Jika berlaku / kemungkinan berlaku penjualan beberapa, cadangan atau penjualan sebenar perniagaan, pelupusan, pengambil-alihan, penggabungan atau penstrukturan semula organisasi-("Transaksi"), maklumat peribadi anda mungkin diperlukan untuk didedahkan atau dipindahkan kepada pihak ketiga akibat Transaksi . Anda dengan ini diperakukan bahawa pendedahan dan pemindahan itu boleh berlaku dan membenarkan HalalVerified untuk melepaskan maklumat peribadi anda kepada pihak yang satu lagi dan penasihat / wakilnya.
(i) Pelanggan atau bakal pelanggan:
Maklumat peribadi anda mungkin didedahkan kepada kumpulan pihak ketiga iaitu:

  • Pihak ketiga yang dilantik oleh kami untuk memberi perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti juruaudit, peguam, setiausaha syarikat, perunding, kontraktor, penasihat profesional, pembekal perkhidmatan, syarikat percetakan, kontraktor, penganjur acara / persidangan / latihan, penasihat lain, agensi pelancongan dan syarikat insurans);
  • rakan kongsi perniagaan atau bersekutu (seperti pihak hotel atau rumah peranginan atau penyewa pusat membeli-belah) yang boleh secara bersama menyediakan perkhidmatan yang diminta oleh;
    • syarikat utiliti;
    • syarikat pengurusan hartanah untuk pengurusan harta yang dibeli;
  • Kedutaan asing (termasuk agensi-agensi yang dilantik oleh kedutaan asing untuk menjalankan perkhidmatan mereka) jika DagangHalal membantu anda dalam permohonan visa anda sebagai sebahagian daripada perkhidmatan perjalanan yang anda perlukan;
  • agensi penguatkuasa undang-undang, termasuk polis tempatan; dan
  • pihak berkuasa yang berkaitan kerajaan, badan berkanun, majlis tempatan dan pengawal selia industri.

(ii) Penjual, pembekal, penyewa atau perkhidmatan pembekal:
Maklumat peribadi anda mungkin didedahkan kepada kumpulan pihak ketiga:
  • Pihak ketiga yang dilantik oleh kami untuk memberi perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti juruaudit, peguam, setiausaha syarikat, syarikat-syarikat percetakan, kontraktor, penganjur acara / persidangan / latihan, penasihat lain, agensi-agensi pelancongan dan syarikat insurans);
  • agensi penguatkuasa undang-undang, termasuk polis tempatan; dan
  • Pihak berkuasa yang berkaitan kerajaan, badan berkanun, majlis tempatan dan pengawal selia industri.

(7) Batasan pemprosesan maklumat peribadi, pertanyaan lanjut dan aduan
Sekiranya:
(i) Anda ingin memperoleh maklumat lanjut tentang cara untuk membataskan pemprosesan maklumat peribadi;
(ii) Anda mempunyai pertanyaan lanjut; atau
(iii) Anda ingin membuat aduan berhubung dengan maklumat peribadi anda,

Anda boleh menghubungi:
Talian Perkhidmatan Pelanggan: +603 - 2171 1128 (Waktu pejabat: Isnin-Jumaat, 9pagi - 6petang)
Alamat: Wisma UOA 2, Suite 10-10, No. 21, Jalan Pinang, 50450 Kuala Lumpur.
Alamat E-mel: cservice@halalverified.com

(8) Samada wajib untuk menyediakan data dan akibat tidak mengadakannya
Dimana ditunjukkan (seperti di laman sesawang, pada borang permohonan / pendaftaran kami), adalah menjadi kewajipan untuk memberikan data peribadi anda kepada kami untuk membolehkan kami memproses permohonan anda untuk perkhidmatan kami. Sekiranya anda menolak untuk memberikan data peribadi yang dikehendaki, pihak kami mungkin tidak dapat memproses permohonan anda atau memberikan perkhidmatan kami kepada anda.

(9) Pertikaian
Dalam keadaan berlakunya sebarang pertikaian antara Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam bahasa Inggeris dengan Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Malaysia yang sepadan dengannya, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.




Privacy Notice
The Personal Data Protection Act 2010 of Malaysia (“PDPDA”) provides that the data user (i.e. DNSB which processes any personal data or has control over or authorizes the processing of any personal data) shall by a written notice inform a data subject (i.e. the individual who is the subject of the personal data) of the following:

(1) personal data of the data subject is being processed by or on behalf of the data user;

(2) a description of the personal data being processed;

(3) the source of the personal data that is being processed by the data user;

(4) the purposes for which the personal data is being or is to be collected and further processed;

(5) the channel(s) available for the data subject to request access, correction or make inquiries pertaining to their personal data;

(6) the class of third parties to whom the personal data may be disclosed to;

(7) the choices and means for limiting the processing of the personal data;

(8) whether it is obligatory of voluntary to supply the personal data; and

(9) where it is obligatory for the data subject to supply the personal data, the consequences for the data subject if he fails to supply the personal data.




Notis Privasi/Kerahsiaan

Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2015 mengkehendaki Pengguna Data (iaitu DNSB yang mana memproses mana-mana data peribadi atau dibawah kawalannya atau membenarkan pemprosesan data peribadi) dimestikan memberi notis secara bertulis untuk memaklumkan kepada pemilik data (iaitu individu yang mana adalah pemilik kepada maklumat data peribadi) dalam keadaan seperti berikut:-

1. data peribadi pemilik data sedang diproses bagi pihak pengguna data
2. maklumat data peribadi sedang diproses oleh pengguna data
3. sumber data peribadi sedang diproses oleh pengguna data
4. tujuan maklumat peribadi di kumpul atau akan di kumpul dan untuk pemprosesan lanjut
5. saluran yang ada untuk pemilik data untuk meminta capaian, pembetulan atau pertanyaan berkait dengan data peribadi
6. kumpulan pihak ketiga di mana data peribadi kemungkinan akan didedahkan
7. pilihan untuk membataskan pemprosesan data peribadi
8. samada secara wajib atau sukarela memberi data peribadi
9. di mana kewajipan pemilik data untuk memberi data peribadi, serta akibat sekiranya pemilik data gagal memberi maklumat data peribadi

Joint effort by